NewsUncategorized

The Barbara Cappochin International Architecture Prize


WINNER

Project: FEDERAL SCHOOL ASPERN
Location: Vienna – Austria
Architects: FASCH&FUCHS. ARCHITEKTEN

Motivation of the Jury:

The school is located within an urban sprawl district in the north-east of Vienna and represents an important element in creating the identity of the new neighborhood.

The building, positioned on the perimeter of the available lot, closes on three sides to open internally towards the park which becomes an integral part of the architecture; the lateral elements of the stairs, the transparency of the interior elevation, the system of terraces and roofs accentuate and enhance this continuity between the open space and the built one.

The project transposes in a coherent and functional way the needs dictated by the program which included the creation of an organized school on new educational concepts and open learning methods based on the relationships between several classes.

The arrangement and overlap of the levels, the permeability of the interior spaces, the continuity between public spaces, teaching spaces and the garden give the building an inclusive and welcoming character.

HONORABLE MENTION 

Project: BOTANICAL GARDEN – Art Biotop Water Garden
Location: Tochigi – Japan
Architects: Junya Ishigami + Associates

Motivation of the Jury:

With the Botanic Garden Art project, the Japanese architect Junya Ishigami proposes his own vision of architecture and landscape that sees natural elements – trees, vegetation, water – becoming the main building materials of his project.

A spectacular result, able to build a free space, to be crossed and live poetically, in the shade of the trees among mosses, stones and water.

The masterful composition of the horizontal elements of the soil are composed with the verticality of the shafts of the trees and with the roof of the fronds, to form a suggestive atmosphere of “internal” space, even if outdoors.

The architect uses plant materials in a tectonic manner, creating a “natural landscape built” of rare beauty and intensity.

HONORABLE MENTION  

Project: BERKAPPELLE WIRMBODEN
Location: Schnepfau – Austria
Architects: INNAUER MATT ARCHITEKTEN

Motivation of the Jury:

A place of spirituality is not just a space, it is also a ritual, a relationship with the context and with people. In this sense, this chapel has transformed a small lawn into a place for meeting, commemorating and reflecting; thus becoming a symbolic place of the very identity of the Wirmboden community that conceived and built it.

The small building manages to relate to the immensity of the surrounding landscape, while its simple and humble interior defines a space characterized by an ethereal and contemplative atmosphere. The use of construction techniques and local materials contribute greatly to integration with the context.

 

 

HONORABLE MENTION 

Project: BRICK CAVE
Location: Hanoi – Vietnam
Architects: H&P ARCHITECTS

Motivation of the Jury:

The building is located in a suburban municipality of Hanoi – which has undergone rapid urbanization – perfectly fitting into an inhomogeneous urban context, without isolating itself, but defining a protected area of the highest quality.

The external envelope and the internal volume create an intermediate space made up of plays of light and shadows, where the vegetation also grows, forming an intimate environment that, despite being in the middle of the urban fabric, creates a world of its own.

The two outer layers, integrated together, work as a filter to eliminate the negative aspects of the surrounding environment and bring nature inside, defining small family and domestic spaces, suitable for being used differently at different times of day adapting to the needs of the tropical monsoon climate of northern Vietnam.

REGIONAL SECTION 

WINNER

Project: CAVEA ARCARI
Location: Zovencedo (VI)
Architects: David Chipperfield Architects

Motivation of the Jury:

Cava Arcari is a quarry in a tunnel with horizontal development located in the area of the Berici Hills in the province of Vicenza.

The very space of the cave is, in its original form, the fascinating result of man’s work and, in this sense, it is already architecture.

The project is born of emptiness and with small interventions generates a multi-functional space that emphasizes the charm and characteristics of the place by defining, in a poetic dimension, a new relationship between man and nature.

The redesign of the ground through simple additions made of podiums and stone tiers, in contrast with the clear cut line of the ceiling, manages to create a powerful effect that brings to mind the intensity of the spaces of classical theaters.

Only two materials are used: Vicenza’s Pietra Bianca and the water mirror that reflects the artificial lights – expertly organized – on the walls and ceiling carved by the cuts in the rock.

HONORABLE MENTION

Project: New Urban Plan of The University of Padua
Location: Padua
Architects: Proger s.p.a – Pooleng s.r.l. – Manens Tifs s.p.a. – Paolo Portoghesi Architetto

Motivation of the Jury:

The new humanistic center of the University of Padua is part of the area in the former geriatric hospital in a manner that respects the context of which it enhances the architectural emergencies and open spaces of the courtyards redefining a new system of relations between the building complex and the city.

The complex functional project that includes libraries, classrooms and departments offices is declined thanks to a careful recovery operation of the nineteenth-century architecture and the demolition of the incongruous parts. Finally, the insertion of the new volumes allows us to redefine the relationships between full and empty spaces, creating permeable spaces for the surrounding urban fabric.

HONORABLE MENTION

Project: Final Outcome – AMAA Workshop
Location: Arzignano (VI)
Architects: AMAA collaborative architecture office research and development

Motivation of the Jury:

Within a broader regeneration intervention of a former industrial area, the small volume project for offices that houses the AMAA headquarters represents a good example of reuse of an existing building through the insertion of a new building inside it. completely independent volume.

Through the transparency of the perimeter glass surfaces the building creates relationships with the geometries of the existing envelope to which also refers the use of materials that recall the industrial tradition.

admin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
admin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts

Subscribe Call Now to have ADA Delivered to Your Doorstep