News

Aga Khan Award for Architecture announces Winners of the 2019

The winners of the 2019 Aga Khan Award for Architecture were announced today. The winners, who will share US$ 1 million between them, are:

Bahrain

Public Square in Muharraq

Revitalisation of Muharraq, which highlights the World Heritage site’s pearling history, was first initiated as a series of restoration and reuse projects. The project evolved into a comprehensive programme that aimed to re-balance the city’s demographic makeup by creating public spaces, providing community and cultural venues, and improving the overall environment.

Bangladesh

Children playing in the fields around the school.

Arcadia Education Project, in South Kanarchor, a modular structure – incorporating space for a preschool, a hostel, a nursery and a vocational training centre – that takes a novel approach to a riverine site that is often flooded for five months every year. Rather than disrupting the ecosystem to create a mound for building, the architect devised the solution of an amphibious structure that could sit on the ground or float on the water, depending on seasonal conditions.

Palestine

Palestinian Museum, in Birzeit, which crowns a terraced hill overlooking the Mediterranean and is the recipient of the LEED Gold certification because of its sustainable construction. The zigzagging forms of the Museum’s architecture and hillside gardens are inspired by the surrounding agricultural terraces, stressing the link with the land and Palestinian heritage.

Russian Federation

Children playing in the fields around the school.

Public Spaces Development Programme, in the Republic of Tatarstan, a programme that, to date, has improved 328 public spaces all over Tatarstan. The ambitious programme sought to counter the trend toward private ownership by refocusing priorities on quality public spaces for the people of Tatarstan. It has now become a model throughout the Russian Federation.

Senegal

East view of the University

Alioune Diop University Teaching and Research Unit, in Bambey, where a scarcity of resources led to the use of bioclimatic strategies, including a large double roof canopy and latticework that avoids direct solar radiation but allows air to flow through it. By employing locally familiar construction techniques and following sustainability principles, the project succeeded in keeping costs and maintenance demands to a minimum, while still making a bold architectural statement. Embargoed until 29 August 2019 – 2.

United Arab Emirates

The glass walls are at a slight angle minimizing the sunlight glare for the viewers inside and reflecting the landscape to the birds outside.

Wasit Wetland Centre, in Sharjah, a design that transformed a wasteland into a wetland and functioned as a catalyst for biodiversity and environmental education. While its indigenous ecosystem has been restored, it has also proven to be a popular place for visitors to appreciate and learn about their natural environment.

 

 

 

Subscribe Call Now to have ADA Delivered to Your Doorstep